top of page
  • Skribentens bildPhase

Laverne cox

Laverne Cox är en amerikansk skådespelerska och HBTQ-förkämpe. Hon föddes den 29e maj, men vilket år hon föddes är inte känt, i Mobile, Alabama. Hon är mest känd för sin roll som Sophia Burset i serien Orange Is The New Black. Hon är den första transkvinnan som blivit nominerad till en Primetime Emmy i en skådespelarkategori, och den första nominerade transpersonen för en Emmy sedan 1990. Hon var även den första transpersonen att vara med på omslaget av Time Magazine (2014). Laverne sa detta om sin karaktär Sophia Burset; "Sophia is written as a multi-dimensional character who the audience can really empathize with—all of the sudden they're empathizing with a real Trans person. And for Trans folks out there, who need to see representations of people who are like them and of their experiences, that's when it becomes really important."


Vi valde Laverne Cox som Veckans HBTQ då hon nyttjar plattformen hennes kändisskap gett henne för att fortsätta samtalet och sprida kunskap om transpersoner. Inom HBTQ-rörelsen ses hon som en banbrytare för transpersoner, och hon har vunnit ett flertal priser för sin aktivism. Hennes påverkan och närhet i olika medier har lett till en växande konversation om transpersoner, specifikt transkvinnor samt hur transsexualitet och hudfärg korsas med varandra. Laverne fortsätter det modiga arbetet som bland annat Marsha och Sylvia påbörjade 1969. Hon symboliserar styrka, uthållighet och rättvisa och för det förtjänar hon att lyftas och hyllas! Tack för att du orkar Laverne.



0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ISA & Frida

Tjena! SNAF här. Den här veckan har vi från SNAF (sexualkunskapen ni aldrig fick) äran att skriva om någon HBTQIA+-person som vi vill hylla. Och vi har nu valt att inte hylla bara en utan två fantasti

bottom of page