top of page
  • Skribentens bildPhase

Sylvia Rae rivera

Sylvia Rae Rivera föddes 2 juli 1951, hon var en amerikansk aktivist och en identifierade sig själv som en dragqueen. Hon engagerade sig i kampen om homosexuell frigörelse, hon var en transaktivist och en förkämpe för hemlösa. Sylvia och Marsha var goda vänner och grundade tillsammans bland annat the Gay Liberation Front, Gay Activists Alliance. Sylvia och Marsha var även tillsammans grundarna av STAR (Street Transvestitet Action Revolutionaries). STAR var en grupp dedikerad till att hjälpa hemlösa unga dragqueens och icke-vita transkvinnor. , samt öppnade ett härbärge för hemlösa transungdomar. Sylvia hävdade att hon var där under Stonewall 1969 när transpersoner, dragqueens, homosexuella och bisexuella gjorde uppror mot det som började en rutinkoll av polisen. Dock har historiker och Marsha själv förnekat att Sylvia var närvarande den kvällen. Sylvia engagerade sig även i ungdomsaktivism för svarta personer och puertoricanska personer, främst i Young Lords och i Black Panthers. Sylvia fortsatte med sin aktivism enda fram till sin död 2002,och hennes aktivism begränsades bara till gay- och transfrågor. Hennes kamp innehåll också frågor om fattigdom och diskriminering mot icke-vita personer.


Precis som med Marsha så vill vi hylla Sylvias kamp och liv. Hon gjorde mer skillnad än vi kan ana, hon ställde sig upp om och om igen, och under sitt liv kämpade hon mer än dem flesta. Hon gjorde skillnad för miljontals människor. Hon ställde sig upp för alla sina systrar och bröder. Hon kämpade för sig själv, men även med sig själv. Tack för allt Sylvia!





0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

ISA & Frida

Tjena! SNAF här. Den här veckan har vi från SNAF (sexualkunskapen ni aldrig fick) äran att skriva om någon HBTQIA+-person som vi vill hylla. Och vi har nu valt att inte hylla bara en utan två fantasti

bottom of page